Recepti, kulinarika in kuharski nasveti

Solata iz lignjev

ali Kalamari solata

Količina za: 2-3 predjedi
Čas priprave: 30-60 minut
Glavne sestavine: , , , ,
Kategorija: Morske jedi
Solata iz lignjev
  • Sestavine za recept
  • 60 dag zamrznjenih očiščenih in rezanih lignjev
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 3 stroki česna
  • 4-5 filetov vloženih inčunov
  • 1 limona
  • 4 žlice olivnega olja
  • poper in sol
Zamrznjeni lignji, ki sem jih uporabil za recept
Ker sem navdih za ta recept dobil na zadnji strani embalaže, naj bo proizvajalec nagrajen s fotko. Omeniti moram, da so dotični lignji tudi že delno kuhani in se bo čas kuhanja za tiste, ki boste uporabili povsem surove, podaljšal. Lignje delno odtališ (čez noč jih pusti v hladilniku).
Nasekljan peteršilj, česen in inčuni
V kozici zavreš osoljeno vodo. Sveži peteršilj, česen in inčune na fino nasekljaš in ožameš limono.
Odcejene lignje grobo narežeš
V slani krop vržeš delno odtaljene lignje in jih kuhaš pribl. 10 minut. Še enkrat ponavljam: čas je odvisen od vrste lignjev, od tega, ali so bili poprej odtajani in ali so bili predhodno že delno kuhani. Odsvetujem tanke lignje. Te raje uporabi za rižoto ali za žar. Ko so kuhani, jih odcediš in grobo narežeš na manjše koščke. Odcejeno tekočino lahko ohladiš in zamrzneš do takrat, ko jo pri ponovni pripravi solate iz lignjev uporabiš namesto vode. Jed bo zagotovo bolj okusna.
Lignjem dodaš inčune in limonin sok
V kozico daš 3 žlice olivnega olja, ga segreješ, vrnešaš narezane lignje in nato še inčune. Po treh minutah mešanja na srednjem ognju priliješ še limonin sok. Mešaš še 3 minute in odstaviš.
Ko niso več vroči dodaš peteršilj in preostali česen
Po 10 minutah, ko jed ni več tako vroča, vmešaš polovico česna. Po 20 minutah dodaš še preostanek česna, peteršilj, žlico olivnega, soliš, popraš in temeljito premešaš.
Solata iz lignjev je pripravljena
Solato iz lignjev lahko serviraš takoj. Priporočam, da se pacajo vsaj 1 uro preden jih serviraš, da se okusi dobro prepojijo. Najbolje je, da jih v zaprti posodi prestaviš v hladilnik in jih ponudiš naslednji dan. Po želji dekoriraš.


Recepti s podobnimi sestavinami


Natisni stran Natisni stran

Komentarji na “Solata iz lignjev”

1
Teya 23. 01. 10 ob 22:57 :

Perfektno. Nardila danes za kosilo kot za predjed. Pohvaljena sem bila od vseh. Sem povedala za recept in verjetno ste dobili vsaj 3 nove zveste bralce. Nadaljujte s tako dobrimi recepti in želim vam vso srečo.

2
Alain Šik 9. 02. 10 ob 21:39 :

Sreče ja :) Vsak nov bralec je dobrodošel… hvala!

Imaš kaj za dodati ali komentirati?



E-NOVICE

Njami recepti največ enkrat mesečno v tvoj e-nabiralnik.
Naroči se zdaj!

RSS

Ali novosti raje spremljaš preko RSS bralnika?
Naroči se na RSS!

Sveži komentarji

Trekbeki