Recepti, kulinarika in kuharski nasveti

Gratinirane jakobove pokrovače

ali Kapešante gratin

Količina za: 2 lahkokategornika ali 6 oseb za predjed
Čas priprave: do 30 minut
Recept je ultra super enostaven.
Glavne sestavine: ,
Kategorija: Morske jedi
Jakobove pokrovače par excellence
  • Sestavine za recept
  • 6 srednje velikih Jakobovih pokrovač
  • 0,5 dcl belega vina (prisegam na Malvazijo)
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice krušnih drobtin
  • 3 dag masla
  • 3 žlice sveže naribanega parmezana
  • 1 zvrhana žlica peteršilja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • žlička soli
  • žlička popra
Jakobove pokrovače - tihožitje
“Gratinirane kapešante are a girls best friend” bo veljalo, ko bo taboljša polovica okusila to enostavno a res kraljevo jed. Pokrovače kupiš že očiščene ali pa, za izkušene, v različici “ala Rambo”. V slednji se potrudiš, da bi s čim manj truda in razbijanja odprl školjko in tako prišel do bistva. Nekateri to naredijo tako, da pokrovače na kratko odpeljejo v krop ali pa se jih pazljivo lotijo z nožem. Sam sem med tistimi “komot” in neveščim priporočam enako izbiro. Pokrovače kupim na ribji tržnici ali v večjih supermarketih, kjer so se potrudili in naredili garaško delo, to je, odprli so jih in v grobem očistili zame.
Boljše kot biser… meso kapešante
Meso ločiš od lupine in oboje temljito spereš ter s papirnato servieto osušiš.
Školjke premažemo z maslom
Školjke temeljito premažeš z maslom. Naj te ne bo sram to postoriti s prsti. Preverjeno najučinkovitejša metoda.
Udobno nameščeno meso školjk
Meso “udobno” namestiš nazaj na svoje mesto. Popraš in soliš.
Vse skupaj potresemo z drobtinami
Tukaj prstki spet odigrajo svojo vlogo. Pokrovače potreseš z drobtinami in pokapaš z vinom. Pečico segreješ na 200 stopinj celzija. Pripraviš tržaško omako. Česen in peteršilj sesekljaš in v skodelici temeljito premešaš z oljčnim oljem in soljo.
Nekako tako naj bi Jakobove pokrovače izgledale pred izletom v pečico
Sveže nariban parmezan porazdeliš ali pa ga direktno naribaš po školjkah. Na koncu jih pokapaš s tržaško omako in z veseljem ugotoviš, da te od užitka loči le še toplotna obdelava.
Z malo truda kraljeva pojedina
Jakobove pokrovače pošlješ za 10 minut v segreto pečico. Po desetih minutah si čestitaj in pogumno serviraj školjke. Ne pozabi na rezino limone, s katero pokapaš zvezdo večera.


Recepti s podobnimi sestavinami


Natisni stran Natisni stran

Komentarji na “Gratinirane jakobove pokrovače”

1
Dena 15. 01. 08 ob 11:09 :

Alain, lahko ti demonstriram, kako se odpira kapesante, ne da bi jih tlačil v vrelo vodo ( in tako tudi brez mazanja dodatnega piskra ).
lp Dena

2
Alain Šik 15. 01. 08 ob 11:13 :

Se toplo priporočam. Bom dodal rešitev, če bo uspešna ;)

3
napo 16. 01. 08 ob 08:29 :

jep, dena, tudi jaz pridem na tečaj … za primer, če bi kje dobil zaprte kapesante, ker teh je res bolj malo … bi pa v vsakem primeru raje kupil zaprte, ker je zaprtost indikacija frišnosti … mam filing, da jih pri nas ribarničarji radi odpirajo tudi zato, da jim zakrijejo kakšen dan starosti … marco pierre white je pa še bolj siten in trdi, da se splača jest samo stauhane pokrovače in ne nalovljene; ramsey pa sitnari, da je una ornažna noga bretz veze in brez okusa in jo meče stran … pač, vsak po svoje, ane?

4
Alain Šik 17. 01. 08 ob 08:05 :

V bistvu ima meni oranžna noga močnejši a ne boljši okus kot taglavno meso. Včasih jo tudi jaz odstranim.

5
SamoZate 16. 09. 09 ob 14:59 :

Wundaba okusne krasne dame školjkaste :))

Pravi afrodiziak vendar morate izbrati pravi parmezan kajti, če je premočan okus ne pride meso školjk do izraza :)

Še takih receptov !

6
Alain Šik 17. 09. 09 ob 12:30 :

Bistvo je, da se ne pretirava s parmezanom oz. trdim zorjenim sirom. Glede izbire pa sam uporabljam le Parmigiano reggiano ali Granna Padano.
Veselo kuhanje!

7
Klavdija 12. 02. 10 ob 12:13 :

Živjo!
Včeraj sem za večerjo pripravila gratinirane kapesante po zgornjem receptu in so bile ODLIČNE!! Tako da vse pohvale za tale recept! LP

8
Alain Šik 13. 02. 10 ob 09:18 :

Se klanjam! Hvala za spodbudne besede :)

9
Marinblugroup 6. 09. 14 ob 12:58 :

Sveže in zamrznjene ribe dobite na:
http://www.marinblugroup.com

Imaš kaj za dodati ali komentirati?



E-NOVICE

Njami recepti največ enkrat mesečno v tvoj e-nabiralnik.
Naroči se zdaj!

RSS

Ali novosti raje spremljaš preko RSS bralnika?
Naroči se na RSS!

Sveži komentarji

Trekbeki